Toelichting

Home Toelichting


De verkiezing Galerie van het jaar verschaft inzicht in de waardering voor Nederlandse galerieën. Tegelijk genereert de verkiezing ruime aandacht van het kunstminnend publiek voor alle Nederlandse galerieën.

De verkiezing heeft een weloverwogen opzet, waarbij alle Nederlandse galerieën betrokken worden en daarnaast zowel een ter zake kundige jury als het publiek betrokken zijn. De verkiezing werd in het eerste jaar (2012) meteen een groot succes, waarbij vele duizenden kunstliefhebbers en -kopers hun meningen hebben aangegeven en vastgelegd. Met elke editie nam de waardering voor de opzet en integere uitwerking van de verkiezing toe. Parallel daaraan groeiden de waardering en belangstelling voor de verkiezing, als ook het aantal uitgebrachte stemmen

Hieronder vindt u een verkorte weergave van de opzet van de verkiezing en de bijbehorende data.

1. Van 1 t/m 15 september
wordt circa 500 galeriehouders gevraagd om de (maximaal vijf) door hen hoogst gewaardeerde galerieën op te geven. De vijftig meest voorgedragen galerieën zijn de kwart finalisten.

2. Van 16 t/m 26 september
kiezen de juryleden uit de kwart finalisten de twintig voor de eretitel genomineerde galerieën. Elk jurylid kiest uit de vijftig kwart finalisten zijn of haar minimaal vijf en maximaal tien meest gewaardeerde galerieën. Motiveren mag, maar is niet nodig.

3. Op 1 oktober worden de twintig galerieën die het meest door de jury als hoogst gewaardeerd zijn aangegeven, als halve finalisten in alfabetische volgorde op de website www.galerievanhetjaar.nl vermeld.
Daarnaast worden ook de 30 andere kwart finalisten op de website vermeld.
Van 1 t/m 31 oktober
kiest het publiek de tien finalisten, door maximaal 2 stemmen uit te brengen: 1 op een van de twintig halve finalisten en als gewenst, 1 op een van de dertig kwart finalisten die geen halve finalist zijn geworden.
(Zeven finalisten komen uit de twintig halve finalisten en drie uit de dertig andere kwart finalisten.)

4. Op of kort na 1 november
bepaalt de jury de volgorde van waardering van de tien finalisten. De galerie met de hoogste waardering wordt de eretitel Galerie van het jaar toegekend.

De verkiezing wordt jaarlijks afgesloten met de bekendmaking van de Galerie van het jaar en de volgorde waarop de 10 finalisten zijn geëindigd. De bekendmaking is elk jaar tijdens de Nationale Kunstweek.

De verkiezing wordt gesponsord door AXA Art.

 

 

  Home
  Toelichting
  Galerieën
  Jury
  Jury commentaar
  1e en 2e ronde
  3e ronde (publieksronde)
  4e ronde  
  Uitslagen
  Foto's
  Pers
  Contact